Een bekend kunstenaarscredo luidt: beter goed gejat dan slecht bedacht. Daarom: vijf tips van grote denkers en schrijvers om alles uit je creativiteit te halen.

Gebruik je handen

Vind een manier om je lichaam bij je werk te betrekken. Dat is het mooie aan creatief bezig zijn: als we gitaar spelen of klei boetseren, maar ook als we briefjes over een vergadertafel schuiven, zetten die bewegingen onze hersenen aan tot denken.

Ga schrijven

Het uiten van je gedachten is de eerste stap om ze in tastbare realiteit om te kunnen zetten. Als je je ideeën opschrijft, word je gedwongen om ze precies onder woorden te brengen.

Stel nieuwsgierige vragen

Zoek dingen op. Trek verwijzingen na. Graaf dieper dan andere mensen – dat is de manier om vooruit te komen. Google alles: je dromen, je levensvragen, je problemen. Lees en ga naar de bibliotheek. Het gaat niet om wat je begint te lezen, maar om de boeken waarheen dat eerste boek je leidt.

Maak vrienden, negeer vijanden

Om een talentvolle omgeving om je heen te creëren, heb je naast nieuwsgierigheid en uithoudingsvermogen ook vriendelijkheid nodig. De beste manier om vrienden te maken? Aardig zijn! Ga naar feestjes en borrels en besteed aandacht aan het talentvolle werk van de mensen met wie je je wilt omringen.

Wees niet bang voor fouten

In creatieve processen noem je dingen die fout gaan niet ‘fout’, maar stappen op weg naar succes. Dat is geen woordspelletje, het is een andere manier van kijken. Anders weerhoudt de angst om fouten te maken je om te leren.

Bron: Flairathome /