Mozaïek

Heb jij al eens de hobby mozaïek uitgeprobeerd? Het is een techniek waarbij je een grotere afbeelding of vorm maakt door middel van kleine (gekleurde) steentjes bij elkaar te plaatsen. Dit kan gedaan worden op een vloer of wand, maar ook op schalen, vazen, etc!

Mozaïek is een hobby wat al een lange geschiedenis heeft. In de geschiedenis werd het voornamelijk op muren of vloeren gelegd, maar tegenwoordig kan het ook op schalen, vazen, dienbladen etc.

Er zijn verschillende technieken waarop je mozaïek kan maken. De eerste techniek is dat je de steentjes ter plekke op de plaats of op het voorwerp neerlegt en lijmt. Als je dan mozaïek maakt op een muur of vloer vereist dit wel veel geduld.
Met de tweede techniek maak je de gewenste afbeelding van de steentjes in spiegelbeeld op een sjabloon. De steentjes worden dan wanneer dit af is in het cement gedrukt waardoor de steentjes direct blijven zitten.

Wanneer alle steentjes zijn gelegd wordt er nog ‘gevoegd’. Hierbij vul je als het ware de lege ruimtes tussen de steentjes op waardoor het oppervlak gelijk wordt. Vervolgens haal je de restanten van het voegsel van de steentjes af zodat je mozaïek er schoon (en glimmend) uit ziet.

Geniet vervolgens van je nieuwe fruitschaal of gedecoreerde muur!

Mozaïek