Pottenbakken, een hobby die al heel lang gedaan wordt en altijd wel bekend is. Maar wat is het nou precies en hoe doe je het?

Wat is het?

Pottenbakken is het vervormen van klei tot een vorm die jij wil. Door het te verwarmen in bijvoorbeeld een oven of een speciale ‘pottenbak-oven’ wordt de klei verhard. Hierdoor kan je jouw gemaakte werk ook daadwerkelijk gebruiken als een pot, beker, vaas of schaal!

Hoe werkt het?

Ten eerste moet de klei gekozen worden. Er zijn veel verschillende soorten klei die je kan gebruiken, elk heeft een andere textuur, kleur of werkwijze.

Vervolgens kneed je de klei. Dit doe je om eventuele luchtbellen uit te klei te halen. Als deze erin blijven zitten kan je werk tijdens het bakken ‘ontploffen’.

Nu ga je de klei bewerken Je vormt het tot wat je wil maken. Tijdens het vormen is het soms handig om wat water erbij te pakken, zo blijft de klei soepel en wordt het glad.

Hierna laat je het werk drogen. Wanneer het droog is kan het voor de eerste keer gebakken worden. Als het werk in de oven scheurt of zelfs ‘ontploft’ moet je helemaal opnieuw beginnen met pottenbakken, de klei is nu namelijk niet meer goed te vervormen.

Vervolgens schuur je het met schuurpapier. Hierdoor wordt het mooi glad en strak.

Hierna wordt het nog geglazuurd. Het glazuren is een van de moeilijkste taken bij het pottenbakken. Eerst haal je met een vochtige spons het stof van je werk af. Vervolgens doe je het glazuur erop.

Als laatste bak je je werk nog een laatste keer. Hierna is het klaar en kan je het gebruiken!

 

Wat ga jij maken?

pottenbakken